Kuva Savonlinna-kuorosta Olavinlinnan edessä

Savonlinnaan uusi kuorofestivaali

Iloinen, rento ja savokarjalaisen lupsakka pitkän viikonlopun mittainen kuorofestivaali järjestetään Savonlinnassa ensimmäistä kertaa 26.–29.5.2022. Savonlinnan kuorofestivaali huipentaa kuorojen lauluvuoden koulujen kevätlukukauden päättymistä edeltävänä viikonloppuna. Tarkoitus on yhdistää kuoroja – ei pitää kuorosotaa tai kilpailukatselmuksia. Savonlinna-kuoro, Nova Records Oy ja Savonlinnan kesäyliopisto järjestävät uuden ja monella tapaa vaikuttavan tapahtuman, joka on tarkoitus toteuttaa vuosittain. Festivaalilla tuodaan eloa kesäkauden ulkopuoliseen tapahtumatarjontaan niin paikallisten asukkaiden kuin kauempaa tulevien matkailijoiden näkökulmasta.

Ensimmäisen Savonlinnan kuorofestivaalin ohjelmassa on mm. Club For Five -lauluyhtyeen 1–2 konserttia Savonlinnan Kulttuurikellarilla, Leena Astikaisen johtamien kuorojen koko perheen konsertti Savonlinnan musiikkiopiston Melartin-salissa, Matti Makkosen johtamien Savonlinna-kuoron ja TangoMaestro Orchestran Toivo Kärjen levyttämättömiä sävelaarteita sisältävän Hopeakuvastin-levyn julkaisukonsertti Kulttuurikellarilla ja berliiniläisen Carl-von-Ossietzky-Chor -kamarikuoron konsertti Kerimäen kirkossa. Lisäksi järjestetään mm. Savonlinna-kuoron, Carl-von-Ossietzky-Chor -kamarikuoron ja kenialaislähtöisen Bunny Asilan yhtyeineen yhteiset kuoroiltamat sekä Club For Fiven osallistava työpaja. Kuoroiltamien ja työpajan tarkoituksena on edistää osallistujien välistä yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä sen sijaan, että perinteiseen tapaan yksi esiintyy ja muut kuuntelevat.

Idea festivaalista syntyi Saimaa-ilmiö -hankkeen myötä ja siitä tehdään uusi traditio Savonlinnan ympärivuotiselle tapahtumakartalle. Itse tapahtuman lisäksi on tarkoitus edesauttaa ympärivuotista kuorovaihtoa erityisesti eri Itä-Suomen kaupunkien kuorojen välillä – yhteistyöllä olemme enemmän. Muiden vastaavien itäsuomalaisten tapahtumien, kuten Mikkelin Musiikkijuhlien ja sen syyskaudelle suunnitellun kuorotapahtuman kanssa, tehdään mm. tiedotusyhteistyötä.

Seuraavina vuosina festivaalia kehitetään Saimaa-ilmiön hengessä niin, että mukaan kutsutaan erityisesti Vuoksen vesistöalueen kuoroja sisältäen kaikkia mahdollisia kuorotyyppejä (lapsi-, nuoriso-, nais- mies- ja sekakuorot). Samalla tapahtuma on toki avoin myös muille niin koti- kuin ulkomaisille kuoroille. Tulevaisuudessa festivaalia laajennetaan esim. useiden mukana olevien kuorojen omilla pienemmillä konserteilla mm. lähialueen kirkkoihin. Myös Olavinlinnassa ja Saimaan Taideluolassa suunnitellaan järjestettäviksi kuorojen suuria yhteiskonsertteja.

Tulevaisuudessa festivaalin teemoja tulevat olemaan erityisesti itäinen kansanmusiikki- ja lauluperinne sekä gregoriaaninen laulu, joihin liittyen tehdään yhteistyötä esimerkiksi perusteilla olevan Kansanmusiikki-instituutin kanssa sekä Itä-Suomen yliopiston ortodoksisen kirkkomusiikkikoulutuksen kanssa. Muun muassa gregoriaanisen laulun kautta syntyy yhteys Eurooppaan. Ensimmäisen Savonlinnan kuorofestivaalin konserttien tiedot tarkentuvat ja lipunmyynti avautuu maaliskuun aikana.

Lisätietoja:

Piia Karjalainen
Savonlinna-kuoro, puheenjohtaja
0500 962 374
[email protected]

Matti Makkonen
Savonlinna-kuoro, kuoronjohtaja
Nova Records Oy, toimitusjohtaja
0400 516 429
[email protected]

Hanna-Riikka Karjalainen
Savonlinnan kesäyliopisto, rehtori
044 773 0996
[email protected]