- Hankkeet
- Arko – Alueellisesti räätälöityjä korkea-asteen opintoja
- Rehtori hyvinvoinnin ja osallisuuden johtajana
- Arviointi haltuun varhaiskasvatuksessa!
- Tunnetaidot hyvinvoinnin rakentajana
- Tunnetaidot hyvinvoinnin rakentajana II
- Taitava Me
- Päättyneet hankkeet
- Metsäbiotalouden näyteikkuna
- MOTO – Monipuoliset ohjaustaidot toisella asteella
- Koulutusportti – Etelä-Savon pito- ja vetovoiman vahvistaminen koulutusmaakuntana
- Alakoululaisen etäohjaus – ohjaajien ja opettajien digiosaamisen vahvistaminen
- Kulttuuriperinnöstä kansainvälisyyttä paikalliseen osaamiseen
- Digi- ja työelämätaitojen kehittämisen 4 op verkkokoulutus
- OPPA – Oppimisen alueet ja TVT
- DiKATA –HANKE AIKUISTEN DIGITAITOJEN PARANTAMISEKSI
- Dokumentoinnilla, arvioinnilla ja lasten osallisuudella varhaiskasvatuksen laatua
Rehtori hyvinvoinnin ja osallisuuden johtajana
”Rehtori hyvinvoinnin ja osallisuuden johtajana” on Opetushallituksen rahoittama täydennyskoulutushanke, jossa järjestetään 10 – 15 op laajuinen täydennyskoulutusohjelma oppilaitosjohdolle. Lapin yliopisto koordinoi hanketta ja toteuttaa Lapissa järjestettävän koulutuksen, Savonlinnan kesäyliopisto ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius toteuttavat koulutukset omilla alueillaan. Hanke toteutetaan 2021–2023.
Koulutuksen tavoitteena on tarjota tutkimusperustaista tietoa ja toimintamalleja koulun oppilaiden ja henkilökunnan hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen. Tavoitteena on vahvistaa rehtoreiden osaamista ja valmiuksia kehittää koulujen yhteisöllistä toimintakulttuuria monialaisen yhteistyön kautta. Hyvä johtaja huolehtii myös omasta hyvinvoinnistaan, koska rehtorilla on vastuu ja valta myös opettajien ja oppilaiden hyvinvoinnin kehittämisestä.
Osallistujat toteuttavat oman henkilökohtaisen hyvinvointijohtamisen kehittymissuunnitelman (HEKS) sekä omaan kouluun tai kuntaan kohdistuvan kehittämistehtävän. Koulutus sopii rehtoreille, apulaisrehtoreille, johtajille sekä vastuutehtäviin siirtymässä oleville opettajille oppilaitosmuodosta ja kouluasteesta riippumatta.
Koulutus järjestetään pääosin etä- ja hybridimallilla.
KAIKILLE PAKOLLINEN OSIO:
Hyvinvointijohtaminen ja monialainen yhteistyö 6 op
Hyvinvointijohtamisen sisällöt: koulutusjohtamisen käsitteet, taustateoriat, määrittely, muuttuva toimintaympäristö, kompleksisen toimintaympäristön luomat haasteet, sekä oma, henkilökunnan ja oppilaiden hyvinvointi holistisena ilmiönä.
Monialaisen yhteistyön sisällöt: monialaisen yhteistyön merkitys osana oppilaiden ja henkilöstön osallistamista ja osallistuttamista sekä koulun toimintakulttuuria. Muutosjohtamistaidot sekä ratkaisutaidot monitoimijaiseen hyvinvointiyhteistyöhön ja sen johtamiseen liittyviin haasteisiin.
I ja VI päivä toteutetaan lähiopetuksena kolmella paikkakunnalla (Rovaniemi, Kokkola ja Savonlinna). Osion muut päivät toteutetaan etänä verkossa.
Osioon sisältyy asiantuntijan luentoja, ryhmätehtäviä, henkilökohtainen kehittymissuunitelma, välitehtävät sekä laajempi kehittämistehtävä ohjatusti. Kehittämistehtävät esitellään päätösjaksolla keväällä 2023.
Aikataulu:
2 pv keväällä 2022 (huhtikuu paikkakunnittain ja toukokuu Rovaniemeltä etänä) klo 9-15
1 pv syksyllä 2022 (syyskuu Rovaniemeltä etänä) klo 9-15 ja
3 pv keväällä 2023 (huhtikuu Rovaniemeltä etänä ja toukokuu paikkakunnittain) klo 9-15.
Asiantuntija: yliopistonlehtori, HTT Jaana Leinonen, Lapin yliopisto
VAPAAVALINTAISET OSIOT (joista valitaan vähintään 2, maksimissaan 4):
1. Kiusaamisen ehkäisy osana hyvinvoivaa kouluyhteisöä 3 op
Osiossa keskitytään kiusaamisen ennaltaehkäisyyn, kiusaamisen puuttumismalleihin sekä rehtorin vastuu kiusaamistapauksissa. Samalla perehdytään henkilöstön hyvinvoinnin ja kiusaamisen ehkäisemisen avaimiin. Asiantuntijaluentojen ja harjoitusten aiheina ovat mm. viestintä ja vuorovaikutus osana toimintakulttuuria, kiusaamisen ehkäiseminen tunnetaitojen ja empatian kehittämisen keinoin konkreettisin harjoituksin, ihmisenä kasvun polku, koulukiusaamisen lainsäädäntö ja moniammatillinen yhteistyö, ratkaisukeskeinen kiusaamistapausten käsittely ja myönteisen ilmapiirin luominen sekä hyvinvoinnin kehittäminen koulussa ennakoivasti.
Osioon sisältyy 3 vuorovaikutuksellista etäopetuspäivää (syyskuu-lokakuu) ja niihin liittyvät välitehtävät. Tehtävät vertaisarvoidaan verkkoalustalla hybridimallilla toteutettuna.
Aikataulu:
14.9.2022 klo 9-15 Pieksämäki (etänä Kokkolaan ja Rovaniemelle)
27.9.2022 klo 9-15 Pieksämäki (etänä Kokkolaan ja Rovaniemelle)
5.10.2022 klo 9-15 verkossa
Asiantuntijat: rehtori Mikko Lumme ja Pia Lumme, Finnoschool oy
2. Strategia- ja ennakointityökalut osana hyvinvointijohtamista 2 op
Hyvinvointijohtaminen on strategista ja ennakoivaa johtamista. Osiossa keskitytään tunnistamaan ja erittelemään erilaisia teoreettisia lähestymisiä strategiseen johtamiseen. Toisaalta hyvinvointijohtamisessa ennakointitiedon hyödyntäminen on tärkeää, jossa johtajan aktiivinen rooli muutosten havainnoinnissa, tulkitsemisessa ja hyödyntämisessä vaikuttaa työyhteisöön ja sen hyvinvointiin. Osiossa määritetään oman koulun kehittämistarpeita ja tuotetaan yhdessä ratkaisumalleja.
Osio koostuu 2 vuorovaikutuksellisesta etäopetuspäivästä (hybriditotetus) sekä välitehtävästä, joka liittyy koko koulutuksen aikaisen kehittämisprosessin jatkamiseen strategia- ja ennakointinäkökulmat huomioiden. Osio toteutetaan yhteisenä etäkoulutuksena syksyllä 2022 Tehtävien tutorointi sekä alueellinen ohjaus tapahtuu paikkakunnittain.
Aikataulu:
11.10.2022 Rovaniemi (etänä) klo 9-15 ja
8.11.2022 Rovaniemi (etänä) klo 9-15.
Asiantuntija: apulaisprofessori, KTT Pikka-Maaria Laine, Lapin yliopisto
3. Kriisijohtaminen, osallisuus ja yhteisöllisyys osana hyvinvointijohtamista 2 op
Osiossa perehdytään oppilaitosten kriisijohtamiseen, pedagogiseen- ja muutosjohtamisen, työlainsäädäntöön, henkilöstöjohtamiseen ja työorganisaation dynamiikkaan. Osiossa tutustutaan oman johtajuuden ja johtamistyylin tunnistamiseen ja kehittämiseen. Hyvinvointijohtaminen on osa pedagogista johtamista sekä muutosjohtamisen osaamista, jotka korostuvat kriisitilanteissa ja henkilöstön jaksamisen tilanteissa. Osiossa käydäänkin lävitse keskeisintä henkilöstöä osallistavaa henkilöstöjohtamista.
Osio koostuu 2 vuorovaikutuksellisesta etäopetuspäivästä (hybriditotetus). Osiossa tarkastellaan koulujen kriisisuunnitelmia ja tarvittaessa päivitetään niitä osana välitehtäviä. Osio toteutetaan yhteisenä etäkoulutuksena syksyllä 2022. Tehtävien tutorointi sekä alueellinen ohjaus tapahtuu paikkakunnittain.
Aikataulu:
23.11.2022 Kokkola (etänä) klo 9-15 ja
8.12.2022 Kokkola (etänä ) klo 9-15
Asiantuntijat: rehtori Timo Kettunen ja hyvinvointipäällikkö, HTT Arto Willman, Oulun kaupunki
4. Hyvinvointijohtamisen strategisen projektin toteutus 2 op
Osiossa koulujohto syventää 1. osiossa laatimaansa kehittämistehtävää ennakointitiedon avulla strategiseksi kehittämisprojektiksi ja tekee myös sen toteuttamissuunnitelman. Osiossa käydään lävitse tehokkaan ja hyvän strategisen kehittämisprojektin toteuttaminen teorian ja käytännön kautta sekä sen onnistunut toimeenpano hyvinvointijohtamisen näkökulmasta. Osiossa työstetään osallistujien strategisia kehittämisprojekteja ja niiden tuloksien tehokasta ja tuloksellista hyödyntämistä.
Osiossa on 2 etäopetuspäivää (hybriditoteutus), joiden päätteeksi vertaisarvioidaan kehittämisprojekteja. Samalla opitaan perustelemaan kehittämisehdotukset ja arvioidaan omaa ja muiden toimintaa kehittämisprosessin suunnittelussa ja toteutuksessa. Osiossa laaditut kehittämisprojektit, niiden tulokset ja jatkohyödyntämisen mahdollisuudet esitellään keväällä 2023 osana pakollisen ensimmäisen osion alueellisia päätöspäiviä.
Aikataulu:
1.2.2023 Etänä klo 9-15
15.2.2023 Etänä klo 9-15
Asiantuntija: KTT Riku Oksman, Projektivarikko oy
Koulutus toteutetaan Opetushallituksen rahoituksella ja se on opiskelijalle maksuton.
Savonlinnan ryhmään otetaan 15 osallistujaa ilmoittautumisjärjestyksessä siten, että etusijalla ovat ne, jotka ilmoittautuvat kaikkiin osioihin ja sitä seuraavasti vähempiin osioihin. Osallistuja valitsee ilmoittautuessaan 2-4 valinnaista osiota, riippuen siitä mihin teemoihin haluaa syventyä. Näin koulutuksessa suoritetaan 10-15 opintopistettä.
ILMOITTAUDU HANKKEEN KOULUTUKSEEN
Jos haluat ilmoittautua koulutuksen muihin ryhmiin, ota yhteyttä Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen, suunnittelija Anette Skog, [email protected], p. 040 7476 378 tai Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalveluihin, kehittämisen asiantuntija Esa Posio, [email protected], p. 040 4844 074.
Kokonaisuus on monen tekijän summa.
Luo polkusi